Andri, ma kirjutan siia paar mõtet, mida võiksid kaaluda enne oma väidet. Sellel jõelõigul olen kudemist jälginud vast juba ligi 20a. Minu nakatumine forellipisikusse toimus sellel samal jõel. On olnud aastaid, kus talvine suurvesi on tulnud veebruari lõpp märtsi algus, mis on ka jõeka sinna kudema toonud. Kuskilt lugesin hiljaaegu, et põhjavee kesmine temp. on 7 kraadi (mitte pinnavee). Jõekas aga vajab kudemiseks pisut jahedamat vett. Selleks, et jõekal mari valmis saaks on vaja teat arv kraadpäevi. Aga kui vesi on stabiilselt 7 kraadi, kus see mari siis valmida saab. Siit ka marja valmimise nihkumine veebruari. Lisaks, et vesi oleks sobiva temp. jõeka kudemise jaoks on vaja talvist pinna suurvett, (teatavasti lume sulamisvesi on jahedam kui põhjavesi) ja et veetase oleks jões kõrge.
|